/
1,400 Views0
avokado- anti-aging namirnica

9+ naučno dokazanih anti-aging namirnica

 

 

 

Složićete se: večna želja ljudi je da žive duže, ostanu duže mladi ili bar da izgledaju mlađe. Starenje kao prirodni deo života koji ne možemo izbeći, počinje danom našeg rođenja a koža nas čini svakog minuta svesnim ovog procesa.

Ako bi Vam se ukazala prilika da vratite biološki sat unazad, učinili biste to, zar ne?  Budimo iskreni, ko ne bi.

Nažalost, niko od nas nema čarobnu lampu i nijedan duh Vam neće ispuniti ovu želju.

Kažu da u prirodi postoji  supstance koje mogu usporiti  proces starenja.  Najraniji zapisi o tome  potiču iz drevne Kine i Egipta.

A šta na to kaže nauka?

Za početak nauka kaže da postoje dva tipa starenja kože. Hronološko starenje, promene na koži nastale samo tokom vremena i fotostarenje,  promene nastale usled izlaganja kože suncu, odnosno UV zračenju.

Naučna istraživanja čije rezultate Vam u nastavku predstavljamo bavila su se mahom fotostarenjem.

Hajde sada da upoznate neke od naučno dokazanih anti-aging namirnica koje Vam mogu pomoći da lepše starite, kako spolja tako i iznutra.

 

1. Ekstra devičansko maslinovo ulje

 

Istraživanja su pokazala da je ekstra devičansko maslinovo ulje jedno  od najzdravijih masti na svetu. Skoro 73% maslinovog ulja sastoji se od mononezasićenih masti, koje se dovode u vezu sa  povećanjem elestičnosti kože kao i sprečavanjem mnogih bolesti povezanih sa starenjem. (Izvor 1. )

Maslinovo ulje snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprečavanju metaboličkog sindroma a može biti i efikasano u borbi protiv raka. (Izvori 2., 3., 4.,5.)

Takođe, maslinovo ulje može pomoći da koža izgleda mlađe. Studije na životinjama ukazuju  da ovo ulje ima snažno antiinflamatorno dejstvo  i da može zaštititi kožu od oštećenja koje izaziva izlaganje suncu. (Izvor 6.)

Slične rezultate daje i studija u  kojoj su učestvovale 1264 žene  i 1655 muškarca starosti između 45 i 60 godina. Cilj ove studije je bio istražiti povezanost između  unosa  različitih  izvora mononezasićenih masnih kiselina i rizika od fotostarenja.

Rezultati ove 2.5 godišnje studije su pokazali da je manji rizik od ozbiljnog fotostarenja  povezan sa većim unosom mononezasićenih masnih kiselina iz maslinovog ulja kod oba pola. Iznenađenje  je bilo da ne postoji slična povezanost sa unosom mononezasićenih masnih kiselina  životinjskog porekla. (Izvori 7.,8.)

 

Maslinovo ulje ima snažna protivupalna svojstva koja mogu zaštititi elastičnost Vaše kože i smanjiti rizik od fotostarenja .

 

2. Masne ribe

 

Masna riba je prava hrana protiv starenja.

Njihove  omega-3 masne kiseline dugog lanca korisne su protiv srčanih oboljenja, upala i ulceroznog kolitisa, kao i mnogih drugih bolesti. (Izvori  9.,10.,11.)

Losos, jedna od najpopularnijih vrsta masne ribe, ima i dodatnu komponentu koja može kožu održati mlađom. Sadrži karotenoidni antioksidans nazvan astaksantin, koji daje  ružičastu boju mesu lososa.

Ljudi sa kožom oštećenom suncem koji su koristili kombinaciju astaksantina i kolagena u  toku 12 nedelja, imali su značajno poboljšanje u elastičnosti i hidrataciji kože. (Izvor 12.)

 

Korišćenje u ishrani masnih riba  može Vam pružiti zaštitu od oštećenja kože koje nastaje kao odgovor na upalu ili izlaganje suncu. Takođe, astaksantin iz lososa može poboljšati elastičnost i hidrataciju kože.

 

3. Supa od kostiju

 

Supa od kostiju se vratila na velika vrata.

Dobija se dugim kuvanjem šupljih goveđih, živinskih ili kostiju ribe.  Na ovaj način se oslobađaju minerali i druge korisne komponente koje Vaš organizam može lako apsorbovati.

Jedna od ovih komponenti je kolagen kome se pripisuje blagotvorni efekt  na zdravlje mišića i kostiju. (Izvori 13.,14.,15.)

Iako nema objavljenih istraživanja o ovom tipu supe, postoje dokazi koji ukazuju na to da kolagen u njoj može pomoći u smanjenju znakova starenja.

Kada se kuva, kolagen se razlaže u želatin, koji je bogat aminokiselinama glicinom, prolinom i hidroksiprolinom. Telo može apsorbovati ove aminokiseline i koristiti ih za stvaranje novog kolagena u koži. (Izvor 16)

Kontrolisane studije su pokazale da konzumiranje kolagena može poboljšati elastičnost, vlažnost i čvrstoću kože i  smanjenje bora. (Izvori 17., 18.,)

Takođe druga studija je pokazala da je dubina bora značajno smanjena kod žena u postmenopauzi koje su uzimale dodatak kolagena zajedno sa drugim hranljivim materijama koje podržavaju kožu, poput vitamina C i E tokom 12 nedelja. (Izvor 19.)

 

Visok sadržaj kolagena u supi može poboljšati elastičnost  Vaše kože i smanjiti bore i druge znakove starenja.

 

4.Tamna čokolada/kakao

 

Antioksidativni profil tamne čokolade je bez premca. Moćniji od acai bobica, borovnica i brusnica. (Izvor 21.) Divna vest za sve vas ljubitelje čokolade.

Istraživanja sugerišu da može smanjiti krvni pritisak, povećati osetljivost na insulin i poboljšati funkciju i elastičnost arterija. (Izvori 22., 23.)

Čokolada sadrži antioksidanse koji se zovu flavanoli i štite kožu od sunca. Međutim, količina flavanola značajno varira među različitim vrstama čokolade .

Jedno istraživanje je pokazalo da je tamna čokolada sa visokim sadržajem flavanola udvostručila vreme koje su ljudi mogli da ostanu na suncu pre nego što pocrvene.  Ovakvi rezultati su izostali kod ljudi koji su jeli čokoladu sa manje flavanola .(Izvor 24.)

U drugim studijama koje upoređuju kakao sa visokim sadržajem flavanola i kakao sa niskim flavanolom na funkciju kože, ljudi u grupama sa visokim sadržajem flavanola imali su  bolji protok krvi u koži i poboljšanu hidrataciju i glatkoću. (Izvor  25., 26.)

 

Tamna čokolada sa visokim sadržajem flavanola može štititi Vašu kožu od fotostarenja. Takođe može poboljšati njenu hidrataciju, čvrstinu i glatkoću. Zapamtite, što je veći sadržaj kakaa, veći je sadržaj flavanola. Zato birajte tamnu čokoladu sa najmanje 70% čvrstih materija kakaovca.

 

5. Zeleni čaj

 

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji štite od slobodnih radikala.

Verovatno znate da su slobodni radikali nestabilni molekuli koji nastaju tokom metabolizma, ali mogu nastati i kao odgovor na organizma na stres. Antioksidansi ih neutrališu tj. menjaju  njihovu strukturu tako da ne mogu izazvati oštećenja ćelija i DNK.

Zeleni čaj je posebno bogat polifenolima, antioksidansima  koji se mogu boriti i  protiv dijabetesa, insulinske rezistencije, upale i srčanih oboljenja. (Izvori 27., 28.,29.)

Polifenolna jedinjenja zelenog čaja pored antioksidativnih  imaju i značajna protivupalna dejstva. Rezultati studija sugerišu da ekstrakti čaja mogu pomoći kod oštećenja kože izazvanog  UV zracima. Takođe mogu pomoći i u zaštiti kolagena, glavnog proteina kože. Mogu smanjiti, pa čak i delimično preokrenuti neke znakove starenja. (Izvori 1., 30., 31., 32.)

Rezultati studije u trajanju od 8 nedelja  koja je uključivala žene sa oštećenom kožom UV zračnjem sunca pokazuju mala  poboljšanja u elastičnosti i čvrstini kože.  Žene su  koristile oralne suplemente i  kreme sa ekstraktom zelenog  čaja. (Izvor  33.)

 

Zeleni čaj ima snažna antioksidativna svojstva koja štite kolagen Vaše kože od UV zračenja  sunca i može smanjiti znakove starenja.

 

6. Laneno seme

 

Laneno seme ima neverovatne zdravstvene benefite.

Sadrže lignane koji mogu sniziti holesterol, smanjiti šećer u krvi i nivo insulina i smanjuju rizik od raka dojke i prostate. (Izvori  34., 35., 36., 37.)

Takođe su odličan izvor omega-3 masne kiseline zvane ALA, koja štiti Vašu kožu od sunčevog zračenja i može smanjiti oštećenja kože povezana sa suncem. (Izvori 38., 39.)

U kontrolisanim studijama, žene koje su konzumirale laneno seme ili laneno ulje tokom 12 nedelja imale su poboljšanu hidrataciju i glatkiju kožu. (Izvori  40.,41.)

 

Laneno seme može zaštititi Vašu kožu od oštećenja od sunca i poboljšati glatkoću koja je  između ostalih mera njenog kvaliteta.

 

7. Nar

 

Nar nosi epitet jednog od najzdravijih plodova.

Čini se da je njihova antioksidativna aktivnost čak i veća od aktivnosti zelenog čaja i crnog vina. (Izvor 42.)

Nar smanjuje upalu, pomaže u sprečavanju oštećenja usled  visokog nivoa šećera u krvi  takođe  može poboljšati ishode kod pacijenata sa rakom debelog creva (Izvori 43,44, 45) a pomaže i u zaštiti kože od fotostarenja. (Izvori 46., 47.)

Istraživači sugerišu da različiti delovi nara, fermetisani sok, ekstrakt kore i semeniki  mogu zajedno delovati na obnovu oštećene kože i povećanju proizvodnje kolagena .(Izvor 48.)

 

Nar je bogat antioksidansima koji Vas štite od sunca i mogu pomoći u popravljanju postojećih oštećenja kože.

 

8. Avokado

 

Avokado je bogat masnoćama zdravim za srce, vlaknima, vitamina i minerala koji su neophodni za zdravlje. (Izvor 49.)

Istraživačke studije ukazuju na to da avokado može pomoći u održanju telesne težine  i zdravo starenje.

Sadrži jedinstvena jedinjenja koja se nazivaju polihidroksilisani masni alkoholi. Oni se mogu boriti protiv upale, zaštititi kožu od sunca i pomoći u popravljanju oštećene DNK (Izvor 50.).

Njihov visok sadržaj mononezasićenih masti i antioksidanata luteina i zeaksantina pruža dodatnu zaštitu koži i DNK. (Izvori 1., 51.)

 

Avokado sprečava oštećenja Vaše kože povezana sa suncem i takođe može pomoći u zaštiti DNK u ćelijama kože.

 

avokado salata
avokado salata

9. Paradajz

 

Paradajz ima impresivne zdravstvene benefite od kojih se neke mogu pripisati visokom sadržaju likopena.

Likopen je vrsta karotenoida koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i raka prostate. (Izvori  52., 53., 54.)

Studije pokazuju da  može zaštititi kožu od štetnih zraka sunca. (Izvori 55., 56., 57.)

U jednoj studiji, žene koje su jele mešavinu hrane bogate likopenom i drugim biljnim antioksidansima imale su merljivo smanjenje dubine bora nakon 15 nedelja. (Izvor 58. )

Kombinacija paradajza i zdravih masti, poput maslinovog ulja, značajno povećava apsorpciju likopena u organizamu. (Izvor 60.)

 

Paradajz je bogat likopenom, koji štiti Vašu kožu od oštećenja sunca i može pomoći u smanjenju bora.

 

10. Povrće

 

Naš nutricionista preporučuje  dnevini unos povrća u količini od 400 grama jer povrće ima malo kalorija a izuzetno je bogato hranljivim sastojcima.

Povrće sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja, katarakte i raka. (Izvori 59., 60., 61.)

Mnoga povrća imaju visok sadržaj karotenoida, poput beta karotena. Oni mogu zaštititi od sunčevog zračenja i slobodnih radikala. (Izvori 62., 63.)

Neki od najboljih izvora beta karotena su šargarepa, bundeva i batat-slatki krompir.

Mnoga  povrća su takođe bogata vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena i ima snažne antioksidativne efekte.

U jednoj studiji, kada su ljudi uzimali 180 mg vitamina C dnevno tokom 4 nedelje, antioksidativna aktivnost njihove kože povećala se za 37%. (Izvor 64.)

Povrće sa najvećim sadržajem vitamina C uključuje lisnato zelje, papriku, paradajz i brokoli.

U drugoj studiji, istraživači su merili elastičnost i druge kvalitete kože kod više od 700 Japanki. Otkrili su da one koji su jele više zelenog i žutog povrća imaju manje bora. (Izvor 1.)

 

Ishrana bogata povrćem pruža Vam zaštitu od sunca a zbog njihovog snažnog antioksidativnog dejstva može sprečiti i oštećenje kože koje izazivaju slobodni radikali.

 

11. Začini

 

Začini ne samo da dodaju ukus hrani, oni sadrže različita jedinjenja koja mogu imati blagotvorne efekte na Vaše zdravlje. (Izvor 65.) Ovo su rezultati studije do došli su naši istraživača sa Medicinskog fakulteta Niš, Fakulteta medicinskih nauka Kragujevac i Klinike za dermatologuiju KC Niš. (Izvor 66.)

Zanimljivo je da istraživanja ukazuju na to da neki začini čak mogu pomoći da koža izgleda mlađe.

Bilo da se radi o lečenju infekcije, posekotina, modrica ili poboljšanju imuniteta, kurkuma je čarobno rešenje za sve.  Zahvaljujući kurkuminu ima svojstva koja prkose starenju . Ovo jedinjenje je snažan antioksidans i ima i antiinflamatorna svojstva koja štite kožu od znakova starenja izazvanih UV zračenjem.  (Izvor 66.)

Pokazalo se da cimet povećava proizvodnju kolagena, što može dovesti do povećane čvrstoće i elastičnosti kože. (Izvor 67.)

Osim toga, istraživanja sugerišu da kapsaicin, koji se nalazi u čili papričici, može smanjiti neke promene povezane sa starenjem koje se dešavaju u ćelijama kože. (Izvor  68.)

Đumbir sadrži džindžerol. Ovo jedinjenje ima antiinflamatorne efekte koji mogu pomoći u sprečavanju nastanka staračkih pega usled izlaganja suncu .(Izvor 69.)

 

Neki i začini sadrže jedinjenja koja pojačavaju proizvodnju kolagena, štite ćelije od visokog nivoa šećera u krvi i pomažu u sprečavanju oštećenja od sunca.

 

 

I na kraju …

 

Vaš odraz u ogledalu je samo jedan deo celine koju predstavljate. U njemu se ne mogu videti Vaša ličnost, energija i šarm. Kažu da su za dobar izgled ključna četiri faktora – zdravlje, okruženje, unutrašnja i spoljašnja lepota.

Sve što radite utiče i na to kako ćete se osećati u svojoj  koži i koliko ćete biti privlačni.  Godine su samo broj, zar ne?

Iz tog razloga, ovaj segment smo posvetili zdravlju.

Englezi kažu: “You are what you eat“ a mi: „ Zdravlje na usta ulazi“.

Ne oklevajte, pružite ruku zdravlju i uradite test intolerancije na hranu. Saznajte koje namirnice Vaše telo „voli“ a koja vrsta hrane je odgovorna za eventualno usporavanje Vašeg metabolizma, gomilanja kilograma, nadimanja ili loše raspoloženja.

Između ostalog, BICOM biorezonantna metoda  Vam može pomoći i u prevenciji starenja specifičnim programima detoksikacije , antistres programima, programima za tretiranje kože, energetskog balansiranje

Radujte se svakoj svojoj godini, prigrlite je, hranite se u skladu sa svojim telom i redovno vežbajte.

Mi  smo tu da Vam stručnim savetima i programima potpomognemo  da budete lepši kako spolja tako i iznutra.

Pozovite ili nam pišite.

Vaš Perun PROTECT

Centar za nutricionizam i biorezonancu

volite svoje godine

Izvori:

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Izvor 1.; Izvor 2. ;Izvor 3.; Izvor 4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25316904/; Izvor 5.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17168666/; Izvor 6.; Izvor 7.; Izvor 8.

Masne ribe

Izvor 9.; Izvor 10.; Izvor 11.; Izvor 12.

Supa od kostiju

Izvor 13.; Izvor 14.; Izvor 15.; Izvor 16.; Izvor 17.; Izvor 18. ; Izvor 19.

Tamna čokolada/kakao

Izvor 21.; Izvor 22.; Izvor 23.; Izvor 24.; Izvor 25.; Izvor 26.

Zeleni čaj

Izvor 27.; Izvor 28.; Izvor 29.; Izvor 1.; Izvor 30.; Izvor 31.; Izvor 32.; Izvor 33.

Laneno seme

Izvor 34.; Izvor 35.; Izvor 36.; Izvor 37.; Izvor 38.; Izvor 39. ; Izvor 40.; Izvor 41.; 

Nar

Izvor 42.; Izvor 43.; Izvor 44.; Izvor 45.; Izvor 46.; Izvor 47.; Izvor 48.

Avokado

Izvor 49.; Izvor 50.; Izvor 6.; Izvor 51. 

Paradajz

Izvor 52.; Izvor 53.; Izvor 54.; Izvor 55.; Izvor 56.; Izvor 57.; Izvor 58.

Povrće

Izvor 59.; Izvor 60.; Izvor 61.; Izvor 62.; Izvor 63.; Izvor 64.; Izvor 1.

Začini

Izvor 65.; Izvor 66.; Izvor 67; Izvor 68.; Izvor 69.