/
5,159 Views0
perunika

Vreme je za peruniku

 

Ako je verovati staroj legendi, upravo ono mesto gde Perun, vrhovni bog staroslovena, baca svoje munje a duga dodiruje zemlju, je mesto gde se perunika rađa. Zato ne čudi što se za peruniku često može čuti da je cvet dostojan bogova.

Čak i ime Iris germanica je u direktnoj vezi sa grčkom boginjom Iridom koja je sa nebeskih visina prenosila poruke bogova i dugom šarala po nebu. Samim tim ovaj cvet predstavljala neku vrstu magične veze između neba i zemlje.

Upravo zahvaljujući jednoj ovako moćnoj legendi, perunika je postala simbol nade, vere i dubokog poštovanja.

Mnoge kraljevske porodice su ovaj cvet koristile kao svojevrstan lični simbol. Fleur-de-lis je tako postao nacionalni simbol Francuske a iris je uz ljiljane postao najčešće korišćen cvet u heraldici. Ovome možemo i dodati i deo azijske tradicije koja peruniku (iris) prepoznaje kao simbol takozvane plave krvi. U Japanu je simbol pobede. Zanimljivo je da se na Dalekom Istoku iris uzima i kao moćan cvet odbrane, koji ne samo da štiti dom i ukućane od negativne energije, već istovremeno brani čoveka i iznutra, oplemenjuje dušu i relaksira telo.

Sam izgled perunike takođe asocira na otvorenost i jasnoću. Listovi nose oštrinu mača i jasan su znak britkosti, a cvet koji gotovo ništa ne sakriva je simbol istine i iskrenosti.

Ne zatvarajte oči pred istinom – poručuje perunika, cvet nade, mudrosti i prijateljstva.

Možda će baš perunika biti Vaš prvi izbor kada cvetom budete želeli saopštiti poruku.

Beli iris čestitost i dobrota, žuti strast i požuda, plavi vera i nada a ljubičasti mudrost i ozbiljnost.

 

Budite dobro.

Vaš Perun PROTECT